misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Golonka zapiekana

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Jeszcze trochę chłodna pora to i goloneczka będzie smakowala.

Golonka zapiekana

Składniki:

Golonka zapiekana

 

Sposób przygotowania:

Golonka zapiekana
Oczyszczone golonki zalać wodą ,żeby były całe przykryte, dodać wegetę lub jarzynkę, listek laurowy , ziele angielskie , soli jeśli trzeba i gotować prawie do miękkości. Następnie zrobić mieszaninę z oleju , keczupu, sosu miodowego, (można jeszcze wcisnąć ząbek czosnku dodatkowo), przyprawy do wieprzowiny wymieszać wszystko dokładnie aż powstanie gęsty sos , dodać pieprzu jeszcze aby był pikantny. Prawie ugotowane golonki wyjąć z wywaru , namazać ich sosem , ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zapiekać ok . 50 minut - krócej lub dluzej, troszkę zależy jak piec piecze . Ja pieklam w 170*C 50 minut, aż się przyrumieniły.