Sposób przygotowania:
Golonki indycze pieczone w warzywach
Mięso umyć, osuszyć, ponacinać głęboko w kilku miejscach. Dwa ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i połączyć z 2/3 łyżeczki soli. Natrzeć mięso. Wstawić do lodówki na godzinę. Przygotować marynatę z podanych składników i wetrzeć w mięso. Przykryć i pozostawić w lodówce na noc. Następnego dnia pokroić warzywa i przyprawić je delikatnie: vegetą, pieprzem, solą, kolendrą mieloną, papryką słodka mieloną, maggi i cukrem. Wymieszać wszystko z warzywami. Pozostawić na około 30 minut, po czym zlać nagromadzoną wodę. Zamarynowane mięso podsmazyc na rumiano z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Warzywa krótko podsmażyć na tłuszczu po mięsie. Warzywa przełożyć do dużego, zaroodpornego naczynia.Mięso ułożyć na warzywach. Piec przez ok 1,5 godziny w 180 stopniach (piec do dwóch godzin, w razie koniecznosci można zmniejszyć temperaturę do 160-170, w zależności od piekarnika) podlewając wszystko od czasu do czasu wytworzonym sosem.
zbysiowa