Sposób przygotowania:
Golonki z indyka na marchewkowym puree :
Golonki , ziele angielskie , liść laurowy , pietruszkę , por , seler włożyć do garnka i zalać wodą . Osolić ( ok 1/3 łyżeczki ) .Gotować godzinę . Dołożyć marchewki i gotować dalej jeszcze pół godziny . Wyjąć marchewki . W małym garnuszku roztopić masło , wrzucić połamane na kawałki marchewki i zamieszać .Utłuc tłuczkiem do ziemniaków na kremowe puree . Doprawić pieprzem .Chwilę ogrzewać mieszając by odparowało. Golonki wyjąć z wywaru i usunąć z nich skórę . Golonki układać na warstwie puree marchewkowego .Do tego ziemniaki z wody i prosty sos jogurtowo - ziołowy ( z natką pietruszki , bazylią ,czosnkiem ).Posypać grubo mielonym kolorowym pieprzem . Ja dodatkowo podaję do popicia doprawiony bulion z gotowania golonej ( można również włożyć do gotowania dodatkowy kawałek indyka lub kurczaka i zrobić potem galaretki lub na wywarze ugotować zupę ). W tym wypadku marchew dodaję później niż resztę warzyw bo zależy mi na tym by nie była wygotowana ale nabrała smaku bulionu ( normalnie do wywaru daję warzywa na początku gotowania by oddały cały smak wywarowi ).
thegrooba
misia14
Lady Marmolada
Niuniaczka
Babciagramolka
Golonka indycza jest bardzo soczysta ( szczególnie ugotowana z dużą ilościa warzyw ) . A Bunię do wstawiania na zdjęcia opracował mi wnuk ( jest w liceum informatycznym ) - denerwowało mnie to że mimo podpisywania zdjęcia były kradzione - a tak to niech mnie ,, wycinają ,,
Natala1210
Niuniaczka