wazka2008

wazka2008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 367]

Grecka musaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Danie jest dobre na spotkanie w rodzinnym gronie.

Grecka musaka

Składniki:

Grecka musaka

 

Sposób przygotowania:

Grecka musaka
Oczuszczone bakłażany pokroić wzdłuż w plastry. Posypać  solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Cebule i czosnek posiekać i poddusić na oleju. Dodać mięso, smażyć około 10 minut. Do miesa wsypać sos pomidorowy i dolać 1 szklankę wody. Wszystko smażyć 5 minut, dodać natkę pietruszki, odstawić. Ziemniaki  pokroić w plastry, ugotować. Bakłażany osuszyć i obsmażyć na oleju. Z mąki i masła przygotować  zasmażkę wlać mleko. Zagotować. Po przestudzeniu dodać jaja, jogurt, i ser. Doprawić do smaku. Do naczynia żaroodpornego włożyć mięso, przykryć ziemniakami, i bakłażanami. Polać białym sosem i piec 50 minut.