Sposób przygotowania:
Grecka musaka wg Alex
Sos mięsny: cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju, dodać pokrojoną paprykę i razem przesmażyć. Następnie warzywa odsunąć na bok, dodać mięso i rozdrabniając łopatką smażyć. Wlać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, paprykami i cynamonem, dusić 10 minut. Beszamel: W rondelku roztopić masło, dodać mąkę, przesmażyć. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Cukinię i bakłażana umyć i osuszyć, pokroić w plastry. Cukinię przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Odsączyć. Bakłażana w tym czasie posolić, odstawić, opłukać i wysuszyć. Obsmażyć podobnie jak cukinię. Połowę warzyw ułożyć na dnie patelni (użyłam takiej z odczepianą rączką. Można użyć naczynia żaroodpornego), zalać sosem mięsnym, ułożyć resztę warzyw. Polać całość beszamelem i posypać tartym serem (w oryginale powinna być grecka feta, jednak dla nas całość byłaby zbyt słona) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 35-40 minut.