Sposób przygotowania:
Grillowana pierś kaczki z polentą
1.Wymieszać kurkumę, 1/4 łyżeczki soli, cukier i imbir w małej misce. Natrzeć pierś z obu stron tą mieszanką. 2.Nasmarować oliwą patelnię grillową lub patelnię o grubym dnie. Wrzucić mięso i smażyć po 3 min. z każdej strony, by było lekko krwiste. 3. Przygotować polentę: rozbić starannie mąkę kukurydzianą ze szklanką wody w małej misce. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu 1 i 1/4 szklanki wody w średnim rondlu. Wlać , mieszając, wodę z mąką kukurydzianą, dodać pozostałe 3/4 łyżeczki soli i zmniejszyć ogień. Gotować powoli, często mieszając, 7 min. , aż polenta zgęstnieje. 4. Dodać do polenty groszek, kukurydzę oraz chutney z mango. Wymieszać i gotować jeszcze 2 min. , żeby podgrzać warzywa. Pokroić pierś kaczki w poprzek włókien na ukośne plastry i podawać z polentą. SMACZNEGO :)
-Natka-
Adziulekk
Tak to jest pierś kaczki ale pokrojona. To duże jakby zielone to tylko mój własny dodatek i tego nie ma w przepisie. Polenta to, to żółte i w niej jest groszek, kukurydza itd. :)
edytaha
Adziulekk
To czarne na środku to tylko mój własny dodatek i tego nie ma w przepisie :)
kołczu
Adziulekk napisał(a):