mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Grillowane bakłażany nadziewane kaszą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne danie z grilla i bardzo zdrowe

Grillowane bakłażany nadziewane kaszą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowane bakłażany nadziewane kaszą

 

 

 

Sposób przygotowania:

Grillowane bakłażany nadziewane kaszą




Bakłażany należy umyć, osuszyć i przekroić. Tak żeby została nam większa część do nadziewania. Ze środka należy usunąć miąższ , nożem albo łyżką wykrawamy. Następnie solimy bakłażana żeby puścił soki i dostawiamy na około 20 minut. Potem płuczemy wodą i suszymy np. na ręczniku papierowym.


Do nadzienia potrzebujemy kaszę gryczaną którą gotujemy w wodzie do miękkości. Cebulkę razem z pieczarkami kroimy na plastry i smażymy, doprawiamy solą, pieprzem, bazylia. Tofu przygotowujemy w marynacie. Do marynaty potrzebujemy , sól, pieprz, oliwę z oliwek, bazylię świeżą, i do niej wkładamy tofu na około 2 godziny. Następnie grillujemy je na grillu tak mniej więcej po 5 minut z każdej strony. Pomidorki koktajlowe również grillujemy około 1 minuty. Do kaszy dodajemy, pieczarki z cebulka, pokrojone tofu, oliwki, i napełniamy bakłażany. Grillujemy jeszcze na ruszcie około 25 minut. Po ściągnięciu dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i tymiankiem. 

Grillowane bakłażany nadziewane kaszą
Przygotowanie produktów do grillowania i przyrządzenia
Grillowane bakłażany nadziewane kaszą
Marynowanie tofu
Grillowane bakłażany nadziewane kaszą
Marynowanie tofu
Grillowane bakłażany nadziewane kaszą
Przyrządzenie farszu z kaszy