Sposób przygotowania:
Grillowane bakłażany nadziewane kasząBakłażany należy umyć, osuszyć i przekroić. Tak żeby została nam większa część do nadziewania. Ze środka należy usunąć miąższ , nożem albo łyżką wykrawamy. Następnie solimy bakłażana żeby puścił soki i dostawiamy na około 20 minut. Potem płuczemy wodą i suszymy np. na ręczniku papierowym.
Do nadzienia potrzebujemy kaszę gryczaną którą gotujemy w wodzie do miękkości. Cebulkę razem z pieczarkami kroimy na plastry i smażymy, doprawiamy solą, pieprzem, bazylia. Tofu przygotowujemy w marynacie. Do marynaty potrzebujemy , sól, pieprz, oliwę z oliwek, bazylię świeżą, i do niej wkładamy tofu na około 2 godziny. Następnie grillujemy je na grillu tak mniej więcej po 5 minut z każdej strony. Pomidorki koktajlowe również grillujemy około 1 minuty. Do kaszy dodajemy, pieczarki z cebulka, pokrojone tofu, oliwki, i napełniamy bakłażany. Grillujemy jeszcze na ruszcie około 25 minut. Po ściągnięciu dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i tymiankiem.