darmiona

darmiona

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 304]

Grillowane lizaki z indyka z sosem jogurtowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatne, lekko cytrynowe lizaki z indyka z dodatkiem sosu na bazie jogurtu naturalnego. Ulubione danie grillowe dzieci.

Grillowane lizaki z indyka z sosem jogurtowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Grillowane lizaki z indyka z sosem jogurtowym

 

  • 700 g zmielonej piersi z indyka
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok z 1/2 limonki
  • sól, pieprz cytrynowy, mielona trawa cytrynowa, szczypta suszonej chilli
  • olej
  • patyczki do lodów

 

  • Sos: pół szklanki jogurtu naturalnego, 1 mały pomidor, szczypiorek, sól

Sposób przygotowania:

Grillowane lizaki z indyka z sosem jogurtowym
Mięso przełożyć do miski, dodać drobno pokrojony szczypiorek (część szczypiorku zostawić do sosu), posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wymieszać i odstawić na min. 30 minut do lodówki. Patyczki namoczyć w zimnej wodzie. Przygotować sos: jogurt wymieszać ze szczypiorkiem, pokrojonym w kosteczkę pomidorem i doprawić. Zwilżonymi dłońmi nakładać porcje mięsa na patyczki formując podłużne kotleciki. Przed położeniem na grilla natłuszczać lizaki z obu stron za pomocą pędzelka umoczonego w odrobinie oleju. Grillować po kilka minut z każdej strony - aż się zarumienią.
Grillowane lizaki z indyka z sosem jogurtowym
Etap 1 Mięso wymieszać z jajkiem i ziołami
Grillowane lizaki z indyka z sosem jogurtowym
Etap 2 Masę dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki
Grillowane lizaki z indyka z sosem jogurtowym
Etap 3 Uformować kotleciki na patyczkach do lodów