EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 268]

Grillowany kurczak a la mexicana z kolorową salsą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Rewelacyjny kurczak podany na styl meksykański, czyli aromatyczny, intensywnie przyprawiony i przede wszystkim pikantny. Idealnie komponuje się z kolorową, łagodną salsą na bazie awokado i soczystych pomidorów. Całość smakuje obłędnie.

Grillowany kurczak a la mexicana z kolorową salsą

Składniki:

Grillowany kurczak a la mexicana z kolorową salsą

 

  • 250g fileta z kurczaka
  • 150g dzikiego ryżu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki ugniecionego w moździerzu kminu rzymskiego
  • 1 łyżka oliwy

 

  • Marynata:

 

  • 1 łyżeczka ugniecionej w moździerzu kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • sok z połowy limonki
  • skórka z limonki
  • 2 łyżki oliwy

 

  • Salsa:

 

Sposób przygotowania:

Grillowany kurczak a la mexicana z kolorową salsą

ETAP 1:

Grillowany kurczaka a la mexicana z kolorową salsą
składniki połączyć ze sobą i natrzeć filet

1. Marynata
Połączyć ze sobą wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszać. Fileta podzielić na mniejsze części i natrzeć przygotowaną marynatą, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 60 minut. Po tym czasie grillować fileta na mocno rozgrzanej patelni grillowej kilka minut z każdej strony.

ETAP 2:

Grillowany kurczaka a la mexicana z kolorową salsą
fasolę podsmażyć na oliwie z cebulą

2. Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. Czerwoną fasolę odsączyć
z zalewy. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać koncentrat pomidorowy, fasolę, ryż oraz kmin rzymski. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć całość około 2 minut.

ETAP 3:

Grillowany kurczaka a la mexicana z kolorową salsą
salsa - drobno pokroić składniki i doprawić

3. Salsa
Pomidory, cebulę pokroić w drobną kostkę. Papryczkę posiekać a awokado obrać i również pokroić w kostkę. Wszystko ze sobą wymieszać, dodać bazylię, sok z limonki i doprawić solą. Całość dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

4. Grillowanego kurczaka podawać z ryżem, czerwoną fasolą i kolorową salsą.