Sposób przygotowania:
Grochówka
Go garnka 10 litrowego wlewamy wodę tak do 3/4 objętości, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, wegetę, kości (lub boczek wędzony), obrany i posiekany czosnek i wstawiamy na gaz na średni ogień; włoszczyznę myjemy pod wodą, marchew, pietruszkę, seler obieramy kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wody; cebulę obieramy, kroimy w kostkę smażymy na patelni na złoty kolor i wrzucamy do wywaru; podczas zagotowywania wywaru zrobi się osad, szara piana jest to ścinające się białko z kości i warzyw należy je szumówką delikatnie zebrać; ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (grubość ok. 1cm/1cm); zalewamy zimną wodą; kiełbasę kroimy w pół księżyce odstawiamy na talerz; gdy warzywa będą miękkie wyciągamy je na talerz, kości też wyciągamy; kości możemy obrać z mięsa za pomocą łyżeczki, mięso dodajemy do wywaru; groch wsypujemy do sitka i płuczemy, aby usunąć z niego ewentualne zabrudzenia; umyty groch wsypujemy do garnka i gotujemy do miękkości; kiełbasę wrzucamy również do garnka; do całości dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości; marchew, seler, pietruszkę kroimy w kostkę i przekładamy do miski (warzywa te dodajemy na samym końcu, ponieważ jak byśmy dodali je teraz rozgotują się); gdy groch i ziemniaki będą miękkie, dodajemy pozostałe warzywa; doprawiamy zupę wegetą (jak jest mało słona) i papryką słodką (papryka nadaje kolor zupie i polepsza jej smak); do zupy proponuje podać świeże bułki :)
kacharoj
kokolata
Ciesze się że nie tylko mojej rodzinie smakuje. Pozdrawiam