Sposób przygotowania:
Grochówka kremowa
Groch cały moczyć w wodzie całą noc, następnie wodę wylać i wsypać do szybkowara, dodać sodę (dzięki sodzie jest mało puryn w grochu i nie zaszkodzi przy dnie moczanowej), wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 40 minut.
Ziemniaki, włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie ugotować do miękkości.
Małe kiełbaski w garnku zrumienić na smalcu, wyjąc na talerz, dodać do tłuszczu pokrojoną cebulę, czosnek i podsmażyć na złocisto, wlać z szybkowara groch i warzywa z ziemniakami, dolać wody i zagotować.
Dodać paprykę ostrą, kucharka, majeranek i gotować z 5 minut, pałką blendera zmiksować zupę na krem.
Podawać z kiszoną kapustą i kiełbaskami.
Ziemniaki, włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie ugotować do miękkości.
Małe kiełbaski w garnku zrumienić na smalcu, wyjąc na talerz, dodać do tłuszczu pokrojoną cebulę, czosnek i podsmażyć na złocisto, wlać z szybkowara groch i warzywa z ziemniakami, dolać wody i zagotować.
Dodać paprykę ostrą, kucharka, majeranek i gotować z 5 minut, pałką blendera zmiksować zupę na krem.
Podawać z kiszoną kapustą i kiełbaskami.