ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 459]

Grochówka kremowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Grochówka jest bardzo sycąca, rozgrzewająca, zmiksowana na krem i wszystkie warzywa są w zupie zjedzone, podana z kiszoną kapustą i kiełbaskami jest smacznym daniem na zimowe dni.

Grochówka kremowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grochówka kremowa

 

  • groch cały 50 dag,
  • woda do szybkowara 2 litry,
  • soda 1 łyżeczka

 

 

  • kiełbaski małe 1 opakowanie 300 gram 14 sztuk,
  • smalec 2 łyżki,
  • cebula 1 sztuka,
  • ząbki czosnku 5 sztuk,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • kucharek 2-3 łyżki,
  • majeranek 4 łyżki,
  • kiszona kapusta - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Grochówka kremowa
Groch cały moczyć w wodzie całą noc, następnie wodę wylać i wsypać do szybkowara, dodać sodę (dzięki sodzie jest mało puryn w grochu i nie zaszkodzi przy dnie moczanowej), wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 40 minut.

Ziemniaki, włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie ugotować do miękkości.

Małe kiełbaski w garnku zrumienić na smalcu, wyjąc na talerz, dodać do tłuszczu pokrojoną cebulę, czosnek i podsmażyć na złocisto, wlać z szybkowara groch i warzywa z ziemniakami, dolać wody i zagotować.

Dodać paprykę ostrą, kucharka, majeranek i gotować z 5 minut, pałką blendera zmiksować zupę na krem.

Podawać z kiszoną kapustą i kiełbaskami.
Grochówka kremowa
Groch w szybkowarze gotowany jest szybko miękki.
Grochówka kremowa
Kiełbaski możemy użyć jakie lubimy i mamy.
Grochówka kremowa
Majeranek idealnie pasuje do zupy grochowej.
Grochówka kremowa
Grochówka zmiksowana i wszystkie warzywa zjedzone w zupie.