Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Grochówka wg Triss

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna i pachnąca grochówka.

Grochówka wg Triss Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Grochówka wg Triss

 

  • ok. 3-4 l wody
  • 500g grochu łuskanego połówki
  • 2 kawałki kiełbasy śląskiej lub parówki
  • porcja rosołowa z kaczki
  • dwie łyżki suszonych ziół (moja domowa vegeta - https://gotujmy.pl/suszone-warzywa--domowa-vegeta-,przepisy,164388.html)
  • marchew
  • duża cebula
  • 5-6 ziemniaków
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • liści laurowy
  • pieprz
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Grochówka wg Triss
Porcję rosołową zalać wodą, następnie dodać marchew pokrojoną w mniejsze kawałki, 2 łyżki suszonych ziół. Cebulę przypalić i wrzucić do wody. Mięso gotować do miękkości, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, liści laurowy, ziele angielskie. Kiełbasę/parówkę pokroić w talarki i podsmażyć. Groch dokładnie wypłukać pod wodą. Dodać do wywaru groch, gotować, aż ziemniaki i groch będą całkowicie będzie miękki, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Z wywaru ubrac ok. 2 nalewki ziemniaków i grochu oraz nalewkę płynu, zmiksować blenderem (w ten sposób będzie gęściejsza, ale i zdrowsza, gdyż nie robimy niezdrowej zasmażki).
Grochówka wg Triss
Zupę zagęścić miksując część zupy blenderem.