Sposób przygotowania:
Grochówka wg Triss
Porcję rosołową zalać wodą, następnie dodać marchew pokrojoną w mniejsze kawałki, 2 łyżki suszonych ziół. Cebulę przypalić i wrzucić do wody. Mięso gotować do miękkości, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, liści laurowy, ziele angielskie. Kiełbasę/parówkę pokroić w talarki i podsmażyć. Groch dokładnie wypłukać pod wodą. Dodać do wywaru groch, gotować, aż ziemniaki i groch będą całkowicie będzie miękki, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Z wywaru ubrac ok. 2 nalewki ziemniaków i grochu oraz nalewkę płynu, zmiksować blenderem (w ten sposób będzie gęściejsza, ale i zdrowsza, gdyż nie robimy niezdrowej zasmażki).
ana9
Dorcia
Szczerze mowiac nigdy nie dawalam czosnku do grochowki,no ale coz sa rozne gusta a o nich podobno nie dyskutuje sie:)
edytaha
Spróbuj Dorciu dodać chociaż raz, może Ci posmakuje :)
Dorcia
Sprobuje:) Dla mnie najwazniejszy w grochowce jest majeranek,super pasuje-sprawia ze potrawa jest lzej strawna ,ladnie wyglada i pachnie::) A tak naprawde to juz tej zupy wieki nie jadlam...
ana9
ana9
Beatris
Groch łuskany gotuje się równie szybko jak ziemniaki. Jak dodasz go na początku, to najzwyczajniej w świecie się rozgotuje. Inaczej wygląda w przypadku całego grochu, ale w składnikach jest właśnie łuskany. A co do czosnku - to kwestia gustu. Ja najczęściej nie dodaję go do grochówki, chociaż czosnek uwielbiam.
ana9
No właśnie na początku! A w przepisie jest na końcu! Używam tylko grochu łuskanego i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby ugotował się w 20 minut, bo tyle gotują się ziemniaki, a tym bardziej rozgotował na papkę! Może czasami ugotować się dość szybko, ale pod warunkiem, że jest młody.
Triss
Ana9 gwarantuję, że groch był miękki i ziemniaki też. ;) Połówki gotują się szybciej, to fakt. Z takim grochem prawie zawsze postępuję tak samo i zawsze mięknie, a reszta warzyw nie rozgotowuję się.
ana9
Nie gniewajcie się, ale mam wrażenie, że gotujecie grochówkę z zielonego groszku. Jak już pisałam powyżej gotuję tę zupę od 25 lat, przynajmniej raz w miesiącu a czasem częściej i nigdy nie udało mi się ugotować grochu w 20 minut! Mój czas gotowania grochówki to przynajmniej 1.5 godziny. Tylko, że ja gotuję groch na papkę.
Beatris
I wszystko się wyjaśniło w ostatnim zdaniu Twojego komentarza. Jeżeli chcesz mieć w zupie papkę grochową, to faktycznie musisz ten groch wrzucić wcześniej. Ja gotuję grochówkę w ten sposób (a myślę, że Triss podobnie sądząc po przepisie), żeby groch pozostał w całości - mięciutki, ale nie rozgotowany. A jak mam zamrożony rosół, to grochówkę ugotuję w pół godziny.
Triss
Robię dokładnie jak Beatris. Wolę żeby groch został w całość, a zagęszczam ewentualnie miksując część zupy. ;)
ana9
Moj mąż / a to głównie on lubi grochówkę/ nie lubi jak pływają kawałki grochu, ale to kwestia gustu:) Jutro robię eksperyment:) Będę gotować kapustę z grochem, pół grochu namoczyłam, pół zostawiłam i będę gotować bez namoczenia / ostatnio taki nienamoczony gotował mi się krócej/ no i oczywiście będę dokładnie mierzyć czas. Jutro podam:)
ana9