Sposób przygotowania:
Gryczotto ze śliwką i pieczonym filetem
W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody. Dodajemy do niej sól do smaku, liście laurowe i ziele angielskie. Następnie wsypujemy kasze i gotujemy całość do momentu jak kasza wchłonie wodę. Po tym czasie liście laurowe i ziele wyjmujemy, a kaszę przykrywamy i odstawiamy na około 15 minut. Filet z kurczak myjemy i osuszamy. Następnie smarujemy go tłuszczem i oprószamy przyprawą do kurczaka. Tak przygotowanego pieczmy około 30 minut w 180°C. Gotowy studzimy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Rumienimy na oleju. Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy razem. Gdy papryka zmięknie dodajemy pokrojone mięso. Następnie dokładamy kaszę i śliwki. Całość podgrzewamy razem około 5 minut, przyprawiamy do smaku. Gotowe. Gryczotto podajemy na miseczkach lub, przekładamy do salaterek i wyciskamy z niego „babki” na talerz. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki, świeżymi śliwkami i papryką.