Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Pyza zdradza przepisy na dania z kurkami

Grzyb z grzybami czyli sowa z kurkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

uwielbiam kanie i kurki - postanowiłam więc zrobić z nich jedno danie :-)

Grzyb z grzybami czyli sowa z kurkami

Składniki:

Grzyb z grzybami czyli sowa z kurkami

 

  • 2 duże kapelusze czubajki kani
  • ok. 20 dkg świeżych kurek
  • 1 cebulka
  • 1/3 - 1/2 krążka sera camembert
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mleka
  • kilka łyżek mąki razowej pełnoziarnistej, typ 2000
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego Tao-Tao
  • 1 łyżka sosu śliwkowego Tao-Tao
  • olej do smażenia
  • do smaku: sól, pieprz mielony, papryka słodka mielona

Sposób przygotowania:

Grzyb z grzybami czyli sowa z kurkami
Grzyby dobrze oczyściłam - kanie tylko pędzelkiem a kurki wypłukałam bo były trochę zapiaszczone.

Na patelni rozpuściłam masło, zeszkliłam posiekaną cebulkę i dodałam do niej kurki. Smażyłam ok. 2-3 min. na ostrym ogniu po czym dodałam sos sojowy i śliwkowy oraz trochę papryki do smaku. Smażąc jeszcze chwilę odparowałam nadmiar płynu. Ser pokroiłam w plastry. Jajko roztrzepałam z mlekiem i niewielką ilością papryki. Kapelusze kani oprószyłam od strony blaszek solą i wyłożyłam na nie po połowie podsmażonych kurek - pod nie i na wierzch dodałam po trochu sera. Kapelusze złożyłam deliakatnie na pół i lekko przygniotłam. Panierowałam kolejno w jajku i mące pełnoziarnistej - szczególnie dokładnie dociskając panierkę przy brzegach. Smażyłam na rozgrzanym oleju aż się dobrze zrumieniły - pod koniec smażenia zmniejszyłam ogień i przykryłam patelnię żeby w środku ser się rospuścił. Podałam z duszonymi śliwkami.



Więcej zdjęć na forum.