Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Suszone grzyby - jak je wykorzystać?

Jeszcze jedna grzybowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jestem zdecydowaną meteopatką I jak już mnie ,,pogoda gnębi" lubię sobie poprawiać humor w kuchni.

Jeszcze jedna grzybowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jeszcze jedna grzybowa

 

  • 2 szklanki obgotowanych pokrojonych świeżych grzybów ( mogą być mrożone)
  • 6 kapeluszy grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki masła kurkowego ( jak nie mamy to zwykłe masło)
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 łyżka mąki
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 1/3 opakowania makaronu łazanki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki)
  • 1 szklanka wywaru z gotowania grzybów suszonych
  • kilka suszonych listków lubczyku
  • kawałek świeżego rozmarynu
  • kilka gałązek koperku ( lub koper mrożony lub suszony)
  • przyprawa do zup jaka kto używa ( ja maggi w płynie i sos sojowy grzybowy)

 

Sposób przygotowania:

Jeszcze jedna grzybowa
Namoczyć w szklance wody grzyby suszone. Ugotować. Odcedzić zachowując wywar. Pokroić w paseczki. Rozmrozić obgotowane świeże grzyby. Obrać cebule i drobno pokroić. Usmażyć na złoto na oleju. Dorzucić pokrojone suszone grzyby i masło kurkowe ( lub zwykłe masło ) . Chwile smażyć. Dołożyć odmrożone grzyby i dusić mieszając wszystko razem 10 minut. Przełożyć do garnka . Zalać wywarem z gotowania grzybów i bulionem warzywnym. Wrzucić lubczyk i kawałek rozmarynu. Lekko posolić. Gotować 30 minut. W tym samym czasie ugotować w osolonej wodzie makaron łazanki. Odcedzić. Zupę zaciągnąć mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody . Zagotować. Wlać śmietankę. Doprawić do smaku przyprawą do zup. Dodać koper. Makaron wkładać w ostatnim momencie ( lub nawet układać na talerzu i zalewać gorąca zupą bo inaczej nasiąknie w zupie i zupa zrobi się bardzo gęsta ). *jeśli robimy w sezonie to po prostu świeże grzyby oczyścić, pokroić i obgotowywać 2 razy po 10 minut odcedzając i płucząc w czystej wodzie ** jeśli mamy kurki duszone w maśle - mrożone to można użyć zamiennie lub suszone kurki namoczone i ugotowane razem z resztą grzybów - a jak nie mamy to można zrezygnować z nich lub zamiennie podsmażyć kilka pieczarek
Jeszcze jedna grzybowa
Grzyby suszone ugotować i pokroić - mrozone odmrozić
Jeszcze jedna grzybowa
Podsmażyc cebulkę - dodać masło kurkowe i grzyby
Jeszcze jedna grzybowa
Grzyby wszystkie rodzaje i cebulke + przyprawy zalać wywarem i bulionem- gotować
Jeszcze jedna grzybowa
Ugotowac makaron łazanki - odcedzić -do zupy wkładac do zupy przed podaniem