Sposób przygotowania:
Jeszcze jedna grzybowa
Namoczyć w szklance wody grzyby suszone. Ugotować. Odcedzić zachowując wywar. Pokroić w paseczki. Rozmrozić obgotowane świeże grzyby. Obrać cebule i drobno pokroić. Usmażyć na złoto na oleju. Dorzucić pokrojone suszone grzyby i masło kurkowe ( lub zwykłe masło ) . Chwile smażyć. Dołożyć odmrożone grzyby i dusić mieszając wszystko razem 10 minut. Przełożyć do garnka . Zalać wywarem z gotowania grzybów i bulionem warzywnym. Wrzucić lubczyk i kawałek rozmarynu. Lekko posolić. Gotować 30 minut. W tym samym czasie ugotować w osolonej wodzie makaron łazanki. Odcedzić. Zupę zaciągnąć mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody . Zagotować. Wlać śmietankę. Doprawić do smaku przyprawą do zup. Dodać koper. Makaron wkładać w ostatnim momencie ( lub nawet układać na talerzu i zalewać gorąca zupą bo inaczej nasiąknie w zupie i zupa zrobi się bardzo gęsta ). *jeśli robimy w sezonie to po prostu świeże grzyby oczyścić, pokroić i obgotowywać 2 razy po 10 minut odcedzając i płucząc w czystej wodzie ** jeśli mamy kurki duszone w maśle - mrożone to można użyć zamiennie lub suszone kurki namoczone i ugotowane razem z resztą grzybów - a jak nie mamy to można zrezygnować z nich lub zamiennie podsmażyć kilka pieczarek