tedy707

tedy707

Kucharz
[Przepisów: 7]

Grzybowa zapiekanka z serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Posiłek nie tylko na jesienną porę (na 6 osób).

Grzybowa zapiekanka z serem

Składniki:

Grzybowa zapiekanka z serem

 

 

  • 500 g kurek (rydzów, boczniaków borowików lub innych)
  • 50 g masła
  • 50 g cebuli
  • 2 żółtka
  • 200 g śmietany 18%
  • 200 g żółtego sera
  • sól, pieprz, po kilka gałązek oregano i tymianku

 

 

Sposób przygotowania:

Grzybowa zapiekanka z serem
Zagniatamy ciasto z mąki, masła i jajek (dodajemy sól do smaku). Ciasto pieczemy w temperaturze 200st. C. przez ok. 20 min. w dowolnej foremce. Kurki bardzo dokładnie płuczemy a cebulę kroimy w drobną kostkę. Roztapiamy na patelni masło a grzyby dusimy wraz z cebulą do czasu odparowania wody (na końcu dodajemy przyprawy). Grzyby zalewamy wcześniej rozbitą śmietaną z żółtkami mieszając aż całość zgęstnieje. Na przestygnięte ciasto nakładamy masę grzybową i posypujemy startym serem i .zapiekamy w piekarniku około 10 minut. *100 g potrawy zawiera: 7g białka; 21g tłuszczu; 12g węglowodanów; 270 Kcal.