lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Grzybowe risotto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczne risotto z dodatkiem borowików...

Grzybowe risotto

Składniki:

Grzybowe risotto

 

 

Sposób przygotowania:

Grzybowe risotto
Cebulę obrać, a następnie przemyć zimną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy, a następnie pokroić w niedużą kostkę. Ząbek czosnku obrać, przemyć pod zimną wodą, a później zetrzeć na tarce o małych oczkach. Na rozgrzanym oleju, na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę oraz czosnek. Ryż ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzić. Borowiki pokroić, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Grzyby, cebulę, czosnek oraz ryż wymieszać razem, a następnie wlać do tego białe wino i gotować razem. Wino powinno zostać wchłonięte przez ryż. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, a później pokroić w kostkę i dodać do składników. Risotto zdjąć z ognia, a następnie doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą i dodać umytą i pokrojoną bazylię. Na koniec risotto posypać z wierzchu startym serem żółtym na tarce.