gosiczek821

gosiczek821

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Grzybowe Risotto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo dobre danie,polecam spróbować:)

Grzybowe Risotto

Składniki:

Grzybowe Risotto

 

  • duża garść suszonych borowików lub mieszanki leśnych grzybów
  • 11/2 szklanki ryżu arborio
  • oliwa
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść migdałów(może być bez ale ja zawsze robię z)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki serka Philadelphia
  • sól
  • pieprz
  • woda

Sposób przygotowania:

Grzybowe Risotto
Grzyby dzień wcześniej moczymy.cebulę,migdały i czosnek miksujemy na gładko następnie smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie,po chwili dodajemy odciśnięte i drobno pokrojone grzyby.W tym czasie zagotowujemy wodę około 1 1/2 litra,woda ma wrzeć.Do grzybów dodajemy ryż i smażymy wszystko razem około 3 min,potem dolewamy dwie chochle wody,czekamy aż ryż wchłonie wodę,następnie znowu dolewamy wodę.Robimy tak dopóki ryż nie będzie miękki.Kiedy ryż będzie miękki przykrywamy patelnię pokrywką dopóki ryż nie wchłonie całej wody.Przyprawiamy a na sam koniec dodajemy serek dokładnie mieszamy a potem zajadamy:)