zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Grzyby w sosie Chińskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne grzyby w sosie Chińskim

Grzyby w sosie Chińskim

Składniki:

Grzyby w sosie Chińskim

 

  • 500g pieczarek
  • 25g grzybów mun TaoTao
  • 1 pęczek cebulki dymki(tylko zielone części)
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 1 łyzka octu ryżowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego Tao Tao
  • 2 łyżki sosu teriyaki Tao Tao
  • 0,5 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili TaoTao
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

 

Sposób przygotowania:

Grzyby w sosie Chińskim
Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Grzyby mun zalewamy wodą i gotujemy powoli przez 5min., a następnie odsączamy i kroimy w paski. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Podsmażamy na nim przez chwilę zmiażdżony czosnek i posiekaną dymkę. Dodajemy grzyby i całość smażymy przez 3 minuty. Składniki sosu łączymy ze sobąi zalewamy nimi grzyby. Ciągle mieszając smażymy jeszcze minutę.

Tagi:

sosy grzyby