cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Grzyby zapiekane z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

zapiekane grzyby

Grzyby zapiekane z ziemniakami

Składniki:

Grzyby zapiekane z ziemniakami

 

  • 300-400 g świeżych grzybów,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 150 g szynki wędzonej lub gotowanej,
  • 2 cebule,
  • 1 szklanka śmietany,
  • ½ szklanki bulionu grzybowego,
  • 100 g żółtego sera,
  • masło,
  • natka pietruszki lub koperek,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Grzyby zapiekane z ziemniakami

Grzyby
oczyścić, umyć, pokroić w plasterki, obsmażyć na maśle. Cebulę obrać, umyć,
pokroić w piórka, dodać do grzybów. Oddzielnie obsmażyć pokrojoną w paseczki
szynkę, połączyć z grzybami i cebulą. Bulion grzybowy wymieszać ze śmietaną,
dodać do grzybów. Dusić około 15  minut.
Ziemniaki ugotować oddzielnie. Odcedzić, obrać, pokroić w plasterki, obsmażyć
na maśle, dodać do grzybów. Grzyby przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać
startym żółtym serem, upiec w gorącym piekarniku. Przed podaniem danie
udekorować posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.