Sposób przygotowania:
Gulasz kiełbasiany na ostro
Cebulę po obraniu opłukać, posiekać i lekko obsmażyć w średnim garnku,gdzie będzie gotowany gulasz. Następnie pokroić kiełbasę i parówki, a potem wsypać z deski do garnka i również obsmażyć. Zalać wodą, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować na wolnym lub średnim ogniu z ok. 40 min. Potem otworzyć puszkę z pulpą pomidorową i dodać do garnka z potrawką i rozmieszać, dodając roztartych suszonych ziół. Można dodać jeszcze jedną puszkę z pomidorami, ale to zależy od jej wielkości (jeśli jest wielka, to nie dodawać kolejnej mniejszej). Dusić jeszcze z 15 min. i dodać zawiesiny z wody i mąki ziemniaczanej, rozmieszać. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać gulasz w filiżankach do zup gęstych i dań mięsnych z pieczywem białym.