marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Gulasz kiełbasiany na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Gulasze są najbardziej sycące i bogate w składniki.Smaczne są zarówno jarskie jak i mięsne.Kiełbasiany to ten,co uwielbiam bardzo.

Gulasz kiełbasiany na ostro

Składniki:

Gulasz kiełbasiany na ostro

 

  • Cały wianek kiełbasy zwyczajnej,
  • 4 parówki jedynki,
  • cebula ,
  • 8 dag.mąki ziemniaczanej,
  • 1/4 szklanki zimnej wody,
  • puszka lub dwie pomidorów rozdrobnionych,
  • 1/2 główki czosnku,
  • olej do smażenia,
  • 1 l.wody,
  • pieprz,
  • sól,
  • 3-4 listki laurowe,
  • ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

Gulasz kiełbasiany na ostro
Cebulę po obraniu opłukać, posiekać i lekko obsmażyć w średnim garnku,gdzie będzie gotowany gulasz. Następnie pokroić kiełbasę i parówki, a potem wsypać z deski do garnka i również obsmażyć. Zalać wodą, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować na wolnym lub średnim ogniu z ok. 40 min. Potem otworzyć puszkę z pulpą pomidorową i dodać do garnka z potrawką i rozmieszać, dodając roztartych suszonych ziół. Można dodać jeszcze jedną puszkę z pomidorami, ale to zależy od jej wielkości (jeśli jest wielka, to nie dodawać kolejnej mniejszej). Dusić jeszcze z 15 min. i dodać zawiesiny z wody i mąki ziemniaczanej, rozmieszać. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Podawać gulasz w filiżankach do zup gęstych i dań mięsnych z pieczywem białym.