Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Gulasz na winie z dynią i pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ja podaję z makaronem.Zamiast dyni czasem dodaję cukinię!

Gulasz na winie z dynią i pieczarkami

Składniki:

Gulasz na winie z dynią i pieczarkami

 

  • 75 dag.wołowego mięsa gulaszowego,
  • 50ml.czerwonego wytrawnego wina,
  • 4 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka tłuczonych ziaren pieprzu,
  • 3 jagody jałowca,
  • 2 cebule,
  • 25dag.miąższu dyni,
  • 15 dag.małych pieczarek,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1/2szkl.gęstej śmietany,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Gulasz na winie z dynią i pieczarkami
Wino wymieszać z musztardą,pieprzem i jałowcem,zalać marynatą mięso,wstawić na całą noc do lodówki.Cebule posiekać,pieczarki pokroić na ćwiartki.Mięso obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju,dodać cebulę,oprószyć mąką,wlać marynatę z mięsa,doprawić solą i pieprzem.Dusić gulasz 90min.pod przykryciem a po godzinie dodać pieczarki i pokrojony w kostkę miąższ z dyni.Gulasz wymieszać ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki.