bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Gulasz na winie z selerem naciowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kolejna wariacja na temat gulaszu. Tym razem z selerem naciowym, fasolką i winem.

Gulasz na winie z selerem naciowym

Składniki:

Gulasz na winie z selerem naciowym

 

  • 250 g łopatki wp
  • 2 garscie fasolkii mrozonej
  • duza cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • troche czosnku w płatkach
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ok 1/4 szkl. bialęgo wytrawnego wina
  • sól, pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • szczypta cząbru i rozmarynu
  • oliwa
  • bulion drobiowo-wołowy (nie całe 500ml)
  • 2 łyzki śmietany do zup i sosów 18%
  • cebula dymka zielona część
  • mąka ziemniaczana

Sposób przygotowania:

Gulasz na winie z selerem naciowym
Mięso w kostke posypac sola, pieprzem, mąką i wrzucic na rozgrzany tłuszcz, obsmażyc, dodac pokrojona cebule i czosnek, smażyc, podlać winem, niech troche odparuje ale nie całkowicie. Wlac bulion. Dodac przyprawy, dodac pokrojony seler. Dusic razem, aż gulasz zacznie gęstniec a mieso zmięknie, Na 15 minut przed końcem dodac fasole mrozona. W trakcie przypawic wg gustu. Ja dla smaku dolałam jeszcze chlust wina by był tylko lekko wyczuwalny a podkreslił smak gulaszu. Gdy gulasz jest gotowy dałam śmietane i zagęsciłam na sposob chiński czyli mąka kartoflana rozuszczona w zimnej wodzie, cos jak krochmal, Wlałam do gotujacego sie gulaszu ktory zgęstniał i stał sie aksamitny. podałam z ryzem i posypałam zielona cześcią dymki.