Sposób przygotowania:
Gulasz - paprykarz - na wyjazd.
Mięso pokrój w grubą (ok. 3 cm) kostkę. Obtocz w mące (ja to robię wrzucając do torebki foliowej trochę mąki i mięso - potrząsam, aż mięso obtoczy się w mące), W rondlu rozpuść smalec i smaż mięso, aż zarumieni się z każdej strony. Zdejmij z ognia i dosyp obydwa rodzaje papryki, wymieszaj dokładnie. Postaw na ogniu, wlej wino i mieszaj, aż odparuje. Dolej ok. pół szklanki wody, wrzuć przyprawy i duś na małym ogniu. W drugim rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę pokrojoną w półplasterki, rozgnieciony i posiekany czosnek oraz paprykę pokrojoną w cienkie paski. Duś, aż większość płynu odparuje. Dołóż do mięsa, dodaj obrane pomidory i duś, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z bagietką i czerwonym winem. Jeżeli szykujesz się na wakacyjny wyjazd możesz gulasz zawekować - przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj. ja to robię w piekarniku - pierwszy raz ok. 1 godziny w temp. 130 st. C przy włączonym termoobiegu i uchylonych drzwiczkach. Słoiki wstawiam do zimnego piekarnika, aby się nagrzały wraz z nim.. Słoiki zostaw w piekarniku do wystudzenia. Następnego dnia powtórz czynności przez 45 min. Trzeciego dnia przez pół godziny. tak zapasteryzowane potrawy wytrzymają nawet dwa tygodnie bez lodówki. Udanego urlopu.