Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Gulasz - paprykarz - na wyjazd.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ponieważ na wyspę Rab w Chorwacji dotrzemy w sobotę późnym popołudniem, więc mam poważne obawy, że mogą być kłopoty z zaopatrzeniem.

Gulasz - paprykarz - na wyjazd. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gulasz - paprykarz - na wyjazd.

 

  • Porcja na 6 osób (dwa litrowe słoiki):
  • ok. 1,5 kg mięsa (w moim przypadku łopatka wieprzowa)
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 2 marchewki
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 - 4 obrane ze skóry pomidory
  • 2 czubate łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • pół łyżeczki ziaren pieprzu
  • czubata łyżka majeranku
  • listek laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • szczypta kminku
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki smalcu
  • 2 łyżki oliwy
  • szklanka czerwonego wina

Sposób przygotowania:

Gulasz - paprykarz - na wyjazd.
Mięso pokrój w grubą (ok. 3 cm) kostkę. Obtocz w mące (ja to robię wrzucając do torebki foliowej trochę mąki i mięso - potrząsam, aż mięso obtoczy się w mące), W rondlu rozpuść smalec i smaż mięso, aż zarumieni się z każdej strony. Zdejmij z ognia i dosyp obydwa rodzaje papryki, wymieszaj dokładnie. Postaw na ogniu, wlej wino i mieszaj, aż odparuje. Dolej ok. pół szklanki wody, wrzuć przyprawy i duś na małym ogniu. W drugim rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę pokrojoną w półplasterki, rozgnieciony i posiekany czosnek oraz paprykę pokrojoną w cienkie paski. Duś, aż większość płynu odparuje. Dołóż do mięsa, dodaj obrane pomidory i duś, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z bagietką i czerwonym winem. Jeżeli szykujesz się na wakacyjny wyjazd możesz gulasz zawekować - przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj. ja to robię w piekarniku - pierwszy raz ok. 1 godziny w temp. 130 st. C przy włączonym termoobiegu i uchylonych drzwiczkach. Słoiki wstawiam do zimnego piekarnika, aby się nagrzały wraz z nim.. Słoiki zostaw w piekarniku do wystudzenia. Następnego dnia powtórz czynności przez 45 min. Trzeciego dnia przez pół godziny. tak zapasteryzowane potrawy wytrzymają nawet dwa tygodnie bez lodówki. Udanego urlopu.
Gulasz - paprykarz - na wyjazd.
Przed dodaniem papryki zdejmij mięsoz ognia!
Gulasz - paprykarz - na wyjazd.
Warzywa uduś osobno, dopiero później dodaj do mięsa.
Gulasz - paprykarz - na wyjazd.
Ja użyłem oryginalnej węgierskiej papryki.