pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Gulasz węgierski - szybkowar

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Słodko-ostry gulasz garowany w szybkowarze. Doskonały na jesienny obiad.

Gulasz węgierski - szybkowar Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz węgierski - szybkowar

 

Sposób przygotowania:

Gulasz węgierski - szybkowar
Karkówkę kroimy w kostkę i nacieramy solą. Zalewamy octem wymieszanym z olejem, wodą oraz curry i odstawiamy do lodówki. Następnego dnia na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso, bez marynaty. Przesmażamy na złoto. W międzyczasie paprykę kroimy w kostkę, papryczkę chilli oraz czosnek bardzo drobno siekamy. Do zarumienionego mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę, a po 4 minutach chili i czosnek. Całość mieszamy i smażymy do momentu poczucia aromatu smażonego czosnku. Wtedy dodajemy pokrojone papryki i zalewamy wodą przefiltrowaną. Wsypujemy jeszcze przyprawy ziołowe (kolendrę rozgniatamy w palcach). Zagotowujemy i garujemy 10 minut na największym stopniu. Jeśli gulasz będzie zbyt rzadki, zagęszczamy mąką kukurydzianą. Na koniec przyprawiamy jeszcze ziołami prowansalskimi i gotowe. Wybornie smakuje z ogórkiem kiszonym i kaszą jęczmienną. Smacznego.
Gulasz węgierski - szybkowar
Pokrojoną karkówkę marynujemy w wodzie, occie, oleju i curry
Gulasz węgierski - szybkowar
Paprykę czerwoną, żółtą, białą oraz papryczkę chili kroję w kostkę
Gulasz węgierski - szybkowar
Do zarumienionego mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę, a po 4 minutach chili i czosnek
Gulasz węgierski - szybkowar
Całość zalewamy wodą przefiltrowaną i rozpoczynamy garowanie