Sposób przygotowania:
Gulasz węgierski - szybkowar
Karkówkę kroimy w kostkę i nacieramy solą. Zalewamy octem wymieszanym z olejem, wodą oraz curry i odstawiamy do lodówki. Następnego dnia na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso, bez marynaty. Przesmażamy na złoto. W międzyczasie paprykę kroimy w kostkę, papryczkę chilli oraz czosnek bardzo drobno siekamy. Do zarumienionego mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę, a po 4 minutach chili i czosnek. Całość mieszamy i smażymy do momentu poczucia aromatu smażonego czosnku. Wtedy dodajemy pokrojone papryki i zalewamy wodą przefiltrowaną. Wsypujemy jeszcze przyprawy ziołowe (kolendrę rozgniatamy w palcach). Zagotowujemy i garujemy 10 minut na największym stopniu. Jeśli gulasz będzie zbyt rzadki, zagęszczamy mąką kukurydzianą. Na koniec przyprawiamy jeszcze ziołami prowansalskimi i gotowe. Wybornie smakuje z ogórkiem kiszonym i kaszą jęczmienną. Smacznego.
gosia.r