Sposób przygotowania:
Gulasz wołowo-grzybowy
Wybór dodatku pozostawiam własnej ocenia na pewno ze wszystkim będzie smakował dobrze :)
1. Gotujemy w garnku wodę i dodajemy do niej łyżeczkę soli. Ilość wody w zależności od tego czy chcemy gęstszy gulasz czy czy rzadszy. W innym naczyniu zalewamy wrzącą wodą suszone grzyby tak aby były w całości zakryte płynem.
2. Na patelni rozgrzewany olej i dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Ponieważ mięso wołowe ma w sobie sporo wody pozbywamy się jej na bieżąco.
3. Po obsmażeniu wrzucamy mięso do wody a na patelnię wrzucamy pokrojoną w pół talarki cebulę. Smażymy tak aby się ładnie zeszkliła.
4. Do mięsa dodajemy trochę vegety a potem wrzucamy zeszkloną cebulkę.
5. Dodajemy grzyby razem z wodą w której namiękały.
6. Dodajemy zioła prowansalskie, pieprz ziołowy i kilka ziarenek zwykłego.
7. Ogórki kroimy w talarki i dodajemy, gotujemy przez kilka minut wszystko razem.
8. W między czasie do miseczki wsypujemy dwie łyżki stołowe mąki i 4 śmietany. Chociaż jak ktoś ma ochotę na gęstszy sos może dodać więcej. Wszystko razem mieszamy.
9. Wlewamy do miseczki czysty sos i szybko mieszamy żeby nie zrobiły nam się grudki.
10. Na koniec zagęszczamy tym cały sos.
1. Gotujemy w garnku wodę i dodajemy do niej łyżeczkę soli. Ilość wody w zależności od tego czy chcemy gęstszy gulasz czy czy rzadszy. W innym naczyniu zalewamy wrzącą wodą suszone grzyby tak aby były w całości zakryte płynem.
2. Na patelni rozgrzewany olej i dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Ponieważ mięso wołowe ma w sobie sporo wody pozbywamy się jej na bieżąco.
3. Po obsmażeniu wrzucamy mięso do wody a na patelnię wrzucamy pokrojoną w pół talarki cebulę. Smażymy tak aby się ładnie zeszkliła.
4. Do mięsa dodajemy trochę vegety a potem wrzucamy zeszkloną cebulkę.
5. Dodajemy grzyby razem z wodą w której namiękały.
6. Dodajemy zioła prowansalskie, pieprz ziołowy i kilka ziarenek zwykłego.
7. Ogórki kroimy w talarki i dodajemy, gotujemy przez kilka minut wszystko razem.
8. W między czasie do miseczki wsypujemy dwie łyżki stołowe mąki i 4 śmietany. Chociaż jak ktoś ma ochotę na gęstszy sos może dodać więcej. Wszystko razem mieszamy.
9. Wlewamy do miseczki czysty sos i szybko mieszamy żeby nie zrobiły nam się grudki.
10. Na koniec zagęszczamy tym cały sos.
Anula
Sarenka
Do sosu akurat robiłem krótko bo to mięso w małych kawałkach, gdybym robił bitki gotowałbym je trochę dłużej :) Zresztą wszystko jest kwestią gustu i tego ile mam czasu na przygotowanie ;)