MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Gulasz wołowo-pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny gulasz wołowy można zaserwować na spotkanie z przyjaciółmi.

Gulasz wołowo-pieczarkowy

Składniki:

Gulasz wołowo-pieczarkowy

 

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 600 g polędwicy wołowej pokrojonej w wąskie paski
  • 30 g masła
  • 5 szalotek drobno posiekanych
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 100 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 25 ml białego octu winnego
  • 250 ml wywaru warzywnego
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 50 g korniszonów pokrojonych w słupki

 

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowo-pieczarkowy
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Na dużym ogniu partiami smażyć mięso na jasnobrązowy kolor. Odstawić w ciepłe miejsce. W tym samym garnku stopić masło i smażyć szalotki przez 2 minuty. Dodać paprykę i smażyć przez 1 minutę. Dodać pieczarki i smażyć na dużym ogniu aż odparują. Dodać ocet i gotować przez 1 minutę. Dodać wywar i również odparować połowę. Dodać połowę śmietany, mięso i korniszony. Podgrzać.Polać resztą śmietany.Smacznego