Sposób przygotowania:
Gulasz wołowy z winemWarzywa umyć, obrać i pokroić w talarki. Czosnek obrać i drobno poł kać, włożyć do miski razem z warzywami, gałązkami natki pietruszki i liściem laurowym. Mięso umyć i osuszyć, pokroić w dość grubą kostkę, ułożyć r warzywach, doprawić solą i pieprzem. Polać winem i wstawić na noc do lodówki. Osaczyć mięso z marynaty, w dużym rondlu rozgrzać smalec i zrumienić ze wszystkich stron. Następnie dodać warzywa osaczone z marynaty i przez chwilę podsmażać. Mąkę rozprowadzić winem z marynaty, wlać do rondla i gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać resztę marynaty, szklanki rosołu, dokładnie wymieszać. Wędzony boczek pokroić na cienkie paseczki, wrzucić do rondla, przykryć szczelnie pokrywką i dusić około 2 godzin na małym ogniu. Pół godziny przed końcem duszenia włożyć do Gulaszu wołowego z winem cebulki.