Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Gulasz wołowy z winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Warzywa umyć, obrać i pokroić w talarki. Czosnek obrać i drobno poł kać, włożyć do

Gulasz wołowy  z winem

Składniki:

Gulasz wołowy z winem

 

  • 1,5 kg wołowiny bez kości
  • 20 dag wędzonego boczku, 3 duże cebule
  • 30 dag małych cebulek (szalotek)
  • 3 marchewki, 3 małe pory, kawałek selera
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 szklanki czerwonego wina wytrawnego
  • szklanka rosołu (może być z kostki)
  • 4 łyżki smalcu, 2 łyżki mąki
  • pączek natki pietruszki
  • liść laurowy
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Gulasz wołowy z winem

Warzywa umyć, obrać i pokroić w talarki. Czosnek obrać i drobno poł kać, włożyć do miski razem z warzywami, gałązkami natki pietruszki i liściem laurowym. Mięso umyć i osuszyć, pokroić w dość grubą kostkę, ułożyć r warzywach, doprawić solą i pieprzem. Polać winem i wstawić na noc do lodówki. Osaczyć mięso z marynaty, w dużym rondlu rozgrzać smalec i zrumienić ze wszystkich stron. Następnie dodać warzywa osaczone z marynaty i przez chwilę podsmażać. Mąkę rozprowadzić winem z marynaty, wlać do rondla i gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać resztę marynaty, szklanki rosołu, dokładnie wymieszać. Wędzony boczek pokroić na cienkie paseczki, wrzucić do rondla, przykryć szczelnie pokrywką i dusić około 2 godzin na małym ogniu. Pół godziny przed końcem duszenia włożyć do Gulaszu wołowego z winem cebulki.