Sposób przygotowania:
Drobiowy gulasz z dynią
Dynię kroimy w grubą kostkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy świeżo mieloną solą, pieprze oraz tymiankiem. Całość skrapiamy olejem i pieczemy około 30 minut, aż dynia zmięknie.Cebule obieramy i kroimy w piórka. Pokrojoną rumienimy na oleju. Do miękkiej dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. . Gdy grzyby zaczynają być miękkie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość doprawiamy do smaku i smażymy aż papryka zmięknie. Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w grubą kostkę. Tak przygotowanego oprószamy świeżo mielonych czarnym pieprze, sola morską i cytrynowym pieprzem, papryką. Przyprawionego smażymy na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy do niego marchew startą na grubych oczkach. Smażymy razem około 2 minuty. Następnie całość podlewamy bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, przykrywamy i dusimy ok 5 minut.Do mięsa dodajemy pieczarki z papryką oraz upieczoną dynię. Całość zabielamy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, ewentualnie doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Gotowy porcjujemy na miseczki. Dekorujemy natką pietruszki.