Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Gulasz z kaczki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciekawe i smaczne

Gulasz z kaczki

Składniki:

Gulasz z kaczki

 

  • 60 dag piersi z kaczki,
  • 20 dag wędzonego boczku,
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 1 łyżka mąki,
  • 4 dag suszonych grzybów leśnych,
  • sól pieprz i majeranek do smaku.

Sposób przygotowania:

Gulasz z kaczki
Mięso umyć osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Dodać majeranek. Doprawić solą i pieprzem. Pozostawić w chłodnym miejscu na 1/2 godz. Na patelni przetopić pokrojony w kostkę wędzony boczek. Dodać mięso z kaczki i smażyć ok 5 min. Grzyby zalać wodą i ugotować. Wyjąć z wywaru i pokroić w paseczki. W rondlu rozgrzać smalec dodać mąkę. Zasmażyć, nie rumieniąc. Rozprowadzić wywarem z grzybów. Do powstałego sosu dodać pokrojone grzyby i zawartość patelni. Podlać winem i dusić do miękkości mięsa.(W razie potrzeby podlać odrobiną wody) Podawać z ziemniakami z wody i sezonową surówką.