Ineczka

Ineczka

Kucharz
[Przepisów: 10]

Gulasz z kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gęsta bardzo aromatyczna potrawa.W mojej kuchni od 17 już lat.

Gulasz z kiełbasą

Składniki:

Gulasz z kiełbasą

 

  • 50 dag. ziemniaków
  • 50 dag.kiełbasy cienkiej(odradzam wiejską)
  • 50 dag. marchewki
  • 4 średnie cebule
  • 2-4 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szkl dobrej śmietany
  • 3/4 litra rosołu(może byc z kostki)
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 10 dag. sera żółtego(niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Gulasz z kiełbasą
Obrane ziemniaki pokroic w kostkę.Marchewkę obrac,pokroic w cieniutkie plasterki(najlepiej na szatkownicy).Zagotowac 1,5 l wody,Warzywa wrzucic do osolonego wrzątkui gotowac 10 -15 minut.Mają byc lekko twardawe.Odcedzic.Kiełbasę obrac ze skóry i pokroic w półplastry,podsmażyc na oleju.Obraną cebulę pokroic w półplastry,Zeszklic na oleju.Smietanę wymieszac z koncetratem pomidorowymi mąką,zalac rosołem.Mieszając doprowadzic do wrzenia i trochę pogotowac.Warzywa i kiełbasę dodac do sosu,zagotowac,przyprawic do smaku.Posypac natką i ewentualnie startym serem.