SUPERPRZEPIS

Gulasz z musztardą i imbirem

  • 1
  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Gulasz z musztardą i imbirem Więcej zdjęć (5)

Gulasz z wieprzowej szynki z dodatkiem świeżego imbiru, miodu i musztardy.

Składniki:

Gulasz z musztardą i imbirem

 

  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • pieprz czosnkowy do smaku
  • sól czosnkowa do smaku
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 kg wieprzowej szynki
  • olej do smażenia
  • 30 dkg małych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki pszennej mąki

Sposób przygotowania:

Gulasz z musztardą i imbirem
Musztardę przełożyć do miseczki. Imbir oskrobać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do musztardy. Dodać też do niej trochę pieprzu i soli, mieloną paprykę, ocet, miód i sos sojowy. Dokładnie wymieszać. Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę. Do mięsa wlać marynatę i dokładnie wymieszać, żeby marynata pokryła mięso w całości. Odłożyć na ok. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie w garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Na rozgrzany olej wrzucić zamarynowane mięso. Smażyć, co chwilę mieszając, ok. 5 minut. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki przekroić na 4 części każdą. Cebulę i pieczarki dodać do mięsa. Smażyć dalej razem kolejne 5 minut. Wlać 2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Mąkę rozmieszać z pół szklanki zimnej wody, zagęścić nią sos. Doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli czosnkowej.
Gulasz z musztardą i imbirem
Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszane.
Gulasz z musztardą i imbirem
Pokrojone w kostkę mięso dokładnie pokryte marynatą.
Gulasz z musztardą i imbirem
Cebula i pieczarki dodane do zrumienionego mięsa.
Gulasz z musztardą i imbirem
Woda dolana do podsmażonego mięsa z cebulą i pieczarkami.