Lady Marmolada

Lady Marmolada

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1098]

Gulasz z owoców morza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gulasz z owoców morza

Gulasz z owoców morza

Składniki:

Gulasz z owoców morza

 

  • 80 dag kalmarów, pokrojonych w pierścienie
  • 60 dag krewetek, oczyszczonych
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 pomidory, pokrojone
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżeczki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka kurkumy
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z owoców morza

Kalmary smażymy na oliwie kilka minut, dodajemy krewetki, smażymy jeszcze 3 minuty, dodajemy cebule, czosnek, dusimy około 4 minuty. Dodajemy pomidory, wino, 350 ml wody, sos chili, kurkumę i zagotowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 2 godziny.