Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Gulasz z wątróbek drobiowych i pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny gulasz wątróbkowo-pieczarkowy

Gulasz z wątróbek drobiowych i pieczarek

Składniki:

Gulasz z wątróbek drobiowych i pieczarek

 

  • Wywar warzywno-drobiowy-0,5 litra
  • wątróbki z kurczaka -900 g
  • pieczarki -600 g
  • cebula -2 szt
  • sól i pieprz
  • masło
  • mąka do obtoczenia
  • kminek-szczypta
  • tymianek -szczypta
  • majeranek-1 łyżeczka
  • czosnek -2 ząbki
  • papryka słodka i ostra -1 łyżeczka
  • natka pietruszki.
  • olej

Sposób przygotowania:

Gulasz z wątróbek drobiowych i pieczarek
Wątróbkę z kurczaka pokroić w paseczki, obtoczyć w mące, usmażyć na złoty kolor z obu stron. Pieczarki oczyścić, opłukać, osączyć, pokroić na plastry. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na łyżce masła. Do przesmażonej cebulki dodać pieczarki, poddusić. Do pieczarek dodać wątróbkę i wywar warzywno-drobiowy, oraz przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać, gotować na małym ogniu. Na patelnię wyłożyć łyżkę masła i łyżkę mąki, przesmażyć na rumiano. Do zasmażki dodać łyżkę ciepłego wywaru z gulaszu, rozmieszać, wlać do garnka, zagotować mieszając aż gulasz zgęstnieje. Pietruszkę opłukać, osączyć, drobno posiekać. Gulasz nakładać na talerze, posypać natką pietruszki.