marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Gulasz ze schabu z grzybami.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Grzyby namoczyć,mięso opłukać i osuszyć.Pokroić na kostkę i obsmażyć na oleju,potem dodać cebulę,zeszklić.Zalać wodą i dusić z ponad godz.

Gulasz ze schabu z grzybami.

Składniki:

Gulasz ze schabu z grzybami.

 

  • pół kilo schabu bez kości,
  • 35 dag.grzybów suszonych(podgrzybki,koźlarze),
  • 300 ml.wody,
  • 4 listki laurowe,
  • 8 kulek ziela angielskiego,
  • olej do smażenia,
  • 8 dag.mąki+ wody na zawiesinę,
  • 1 duża papryczka chilli,
  • 1 cebula,
  • pieprz,
  • sól lub szczypta vegety.

Sposób przygotowania:

Gulasz ze schabu z grzybami.
Grzyby namoczyć na noc lub zalać gorącą wodą i odstawić na 1-2
godz.Mięso na gulasz opłukać pod kranem z bieżącą wodą i osuszyć.Potem pokroić na kawałki średniej wielkości i dać na rozgrzany tłuszcz i obsmażyć,obracając od czasu do czasu widelcami na wszystkie strony.Cebulę obrać,umyć,posiekać lub
pokroić na plastry i zeszklić na patelni,odsuwając kawałki mięsa na bok,a cebulę przemieszać,aby się nie przypaliła.Potem przykryć ją mięsem i zalać wodą zimną na dość głębszej patelni
lub wysokim garnku,dodać listki laurowe,ziele angielskie,duży strąk papryczki chilli oraz namoczone i osączone grzyby.Przykryć
pokrywką i dusić z godzinę na małym ogniu.Pod koniec zrobić zawiesinę z wody i mąki,zatrzepać widelcem i wlać do gulaszu,mi-
-eszając.Doprawić szczyptą pieprzu,soli lub vegety.Przed podaniem,wyjąć listki laurowe.Podawać gulasz z ryżem lub makaronem,a i też z ziemniakami z wody.