Sposób przygotowania:
Gulasz ziemniaczany
1. Suszone grzyby oczyszczamy i moczymy w wodzie. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w słupki jak na frytki. Osuszamy papierowym recznikiem. Kiszoną kapustę siekamy. cebulę obieramy i kroimy w kostkę. 2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Wkładamy osuszone ziemniaki. Chwilę smażymy. Dodajemy kiszoną kapustę i koncentrat. Mieszamy i podlewamy niewielką ilością wody. 3. Grzyby osączamy, kroimy i dodajemy do ziemniaków. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Gorący gularz podajemy z kleksem śmietany. Rady: Jeśli gularz jest zbyt rzadki, można dodać startego ziemniaka wymieszanego z mąka. Aby gularz był bardziej pikantny, możemy wkroić papryczkę chili lub peperoncino
junette