olusia18

olusia18

Kucharz
[Przepisów: 9]

Gulasz ziemniaczany

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ten przepis jest wymyślony przeze mnie...

Gulasz ziemniaczany

Składniki:

Gulasz ziemniaczany

 

  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 2 cebule
  • 15 dag kiszonej kapusty
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sół, pieprz
  • 2-3 suszone grzyby
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Gulasz ziemniaczany
1. Suszone grzyby oczyszczamy i moczymy w wodzie. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w słupki jak na frytki. Osuszamy papierowym recznikiem. Kiszoną kapustę siekamy. cebulę obieramy i kroimy w kostkę. 2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Wkładamy osuszone ziemniaki. Chwilę smażymy. Dodajemy kiszoną kapustę i koncentrat. Mieszamy i podlewamy niewielką ilością wody. 3. Grzyby osączamy, kroimy i dodajemy do ziemniaków. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Gorący gularz podajemy z kleksem śmietany. Rady: Jeśli gularz jest zbyt rzadki, można dodać startego ziemniaka wymieszanego z mąka. Aby gularz był bardziej pikantny, możemy wkroić papryczkę chili lub peperoncino