Sposób przygotowania:
Gwiazdki z nieba
Mąkę wsypać do miski. Do mąki dodać gorący, rozpuszczony miód. Wymieszać łyżką, dodać cukier, sodę, przyprawędo piernika, i na końcu jedno jajko i miękkie masło.Wyrabiać ciasta dolewając stopniowociepłe mleko- dodać tyle mleka ile wejdzie, może nie trzeba będzie dodać całości. Ciasto mabyć na tyle twrade i elastyczne, żeby dało się rozwałkować. Ciastorozwałkowywać partiami, podsypując mąką, na cienki placek i za pomocą foremekwycinak gwiazki.Gwiazki ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia,posmarowac roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10-15minut. Pierniczki wyjdą bardzo twarde. Należy je włożyć do szczelnego pojemnika, np blaszanego pudełka i powinny w nim leżeć ok 3 tygodni, aż zmiękną.