Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Książka Kucharska: Aromatyczne świąteczne pierniczki

Gwiazdki z nieba

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gwiazdki z nieba- mój sposób na pierniczki

Gwiazdki z nieba

Składniki:

Gwiazdki z nieba

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Gwiazdki z nieba
Mąkę wsypać do miski. Do mąki dodać gorący, rozpuszczony miód. Wymieszać łyżką, dodać cukier, sodę, przyprawędo piernika, i na końcu jedno jajko i miękkie masło.Wyrabiać ciasta dolewając stopniowociepłe mleko- dodać tyle mleka ile wejdzie, może nie trzeba będzie dodać całości. Ciasto mabyć na tyle twrade i elastyczne, żeby dało się rozwałkować. Ciastorozwałkowywać partiami, podsypując mąką, na cienki placek i za pomocą foremekwycinak gwiazki.Gwiazki ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia,posmarowac roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10-15minut. Pierniczki wyjdą bardzo twarde. Należy je włożyć do szczelnego pojemnika, np blaszanego pudełka i powinny w nim leżeć ok 3 tygodni, aż zmiękną.