Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Rybny kramik Buni

Halibut pomarańczowy z chrzanem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Trochę przekornie użyłam do doprawienia ryby suszonej skórki pomarańczowej używanej z reguły do ciast. Wyszła pychotka.

Halibut pomarańczowy z chrzanem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Halibut pomarańczowy z chrzanem

 

  • 2 steki z halibuta ( ze skórą )
  • sól morska
  • pieprz grubo mielony
  • 1,5 łyżeczki Skórki pomarańczowej ( suszona Kotanyi )
  • 6 łyżeczek dobrego chrzanu tartego
  • szczypta cukru
  • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany 18 %
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • mąka
  • 1 cytryna

 

Sposób przygotowania:

Halibut pomarańczowy z chrzanem
Zmieszać sok wyciśnięty z cytryny z 2 łyżkami oleju , 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu , 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej , 1/2 łyżeczki soli morskiej. Polać rybę i zostawić w marynacie na 30 minut ( przewrócić w trakcie ). Wyjąć rybę z marynaty . Osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posypać 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej i szczyptą pieprzu. Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać olej ( dość sporo ) . Na gorący kłaść rybę i smażyć na rumiano z obu stron . W ostatniej fazie smażenia dodać masło. Chrzan zmieszać ze śmietaną i 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej . Wymieszać. Podawać halibuta obłożonego kawałkami pomarańczy lub mandarynek ( oczyszczonymi ze skórki i białych włókien ) i pomarańczowym chrzanem. Delikatne mięso halibuta wspaniale smakuje z nutką pomarańczowego smaku a dodatek ostrego chrzanu uzupełnia go znakomicie .
Halibut pomarańczowy z chrzanem
Etap 1
Halibut pomarańczowy z chrzanem
Etap 2
Halibut pomarańczowy z chrzanem
Etap 3

Tagi:

tarta