Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Halubut z Jastrzębiej Góry

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Rybę podawać koniecznie na podgrzanych talerzach i jeść na gorąco.

Halubut z Jastrzębiej Góry

Składniki:

Halubut z Jastrzębiej Góry

 

Sposób przygotowania:

Halubut z Jastrzębiej Góry
Halibuta rozmrozić, umyć i wy porcjować. Skropić rozpuszczonym w wodzie kwaskiem cytrynowym. Filety posolić, oprószyć pieprzem i mąką, usmażyć na gorącym tłuszczu. Na pozostałej części tłuszczu usmażyć pieczarki, dodać mąkę i rozprowadzić wywarem. Połączyć ze śmietaną i zagotować. Usmażoną rybę rozłożyć na talerzach i zalać sosem. Oprószyć tartym żółtym serem, a obok położyć porcje ugotowanych i utłuczonych ziemniaków, polewając je zasmażoną na maśle tartą bułką. Posypać zieleniną.