13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Hamburgery Domowe z Kurczaka i Frytkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Podwójny filet z kurczaka umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż, a następnie włożyć do marynaty

Hamburgery Domowe z Kurczaka i Frytkami

Składniki:

Hamburgery Domowe z Kurczaka i Frytkami

 

  • bułki hamburgerowe
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • kilka plasterków żółtego sera
  • warzywa: pomidor, sałata lodowa, cebula, por, papryka czerwona, ogórek kiszony
  • małe opakowanie frytek mrożonych
  • Marynata do kurczaka:
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • przyprawa do grilla
  • kolendra
  • tymianek
  • szałwia
  • Sos Tzazyki:
  • 1 opakowanie serka Turek (obojętnie jakie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 5cm świeżego ogórka zielonego
  • pieprz
  • sól
  • mała łyżka oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Hamburgery Domowe z Kurczaka i Frytkami
Podwójny filet z kurczaka umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż, a następnie włożyć do marynaty (do miski wlewamy 50 ml oleju słonecznikowego, wsypujemy przyprawę do grilla, szczyptę kolendry, tymianku i szałwii – wymieszać i gotowe). Kurczaka w marynacie wstawiamy na przynajmniej 2h do lodówki (najlepiej na cała dobę). Są 4 sposoby na przygotowanie burgerów z kurczaka: na patelni, na grillu w piekarniku, na grillu elektrycznym albo węglowym – każdy z tych sposobów jest dobry. Bułki hamburgerowe z kawałkiem sera żółtego jest dobrze położyć na grillu na sam koniec. Natomiast warzywa (pomidor, sałata lodowa, cebula, por, papryka czerwona, ogórek kiszony) kroimy w plasterki, paski jak kto uważa za stosowne i kładziemy na osobny talerz, tak aby każdy miał do wyboru te warzywa które lubi najbardziej. Bułki hamburgerowe przekrawamy na pół i smarujemy sosem z tzazyków (świeży ogórek ucieramy na tarce, wyciskamy go aby pozbyć się wody, następnie dodajemy opakowanie serka Turek, wyciskamy 2 ząbki czosnku i dodajemy szczyptę pieprzu, soli i małą łyżkę oliwy z oliwek).