Sposób przygotowania:
Harira - marokańska zupa w wersji wegetariańskiej
Cieciorkę i fasolę moczyłam kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie zmieniłam wodę na świeżą, a strączkowe ugotowałam do miękkości. Do większego garnka wlałam około litr wody. Wsypałam do niej soczewicę oraz pokrojone w grubą kostkę - marchew, pietruszkę, seler i cebulę. Dodałam ziele, liście limonki, szczyptę kuminu i imbiru.Wstępnie posoliłam. Po kilku minutach od momentu zawrzenia wody dorzuciłam również pokrojone w kostkę ziemniaki. Po upływie kolejnych paru minut dodałam ugotowaną fasolkę i ciecierzycę. Gdy ziemniaki były już miękkie wlałam pomidory pelati. Jeszcze raz doprawiłam zupę solą, czosnkiem i papryczką. Gotową zupę posypałam świeżą pietruszką. Podawałam gorącą razem z limonką lub cytryną obok. Każdy sam sobie regulował kwaśność zupy.