Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Harira - marokańska zupa w wersji wegetariańskiej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Harira to gęsta zupa wywodząca się z kuchni marokańskiej. Podaje się ją bardzo gorącą skropioną sokiem z limonki.

Harira - marokańska zupa w wersji wegetariańskiej

Składniki:

Harira - marokańska zupa w wersji wegetariańskiej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Harira - marokańska zupa w wersji wegetariańskiej
Cieciorkę i fasolę moczyłam kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie zmieniłam wodę na świeżą, a strączkowe ugotowałam do miękkości. Do większego garnka wlałam około litr wody. Wsypałam do niej soczewicę oraz pokrojone w grubą kostkę - marchew, pietruszkę, seler i cebulę. Dodałam ziele, liście limonki, szczyptę kuminu i imbiru.Wstępnie posoliłam. Po kilku minutach od momentu zawrzenia wody dorzuciłam również pokrojone w kostkę ziemniaki. Po upływie kolejnych paru minut dodałam ugotowaną fasolkę i ciecierzycę. Gdy ziemniaki były już miękkie wlałam pomidory pelati. Jeszcze raz doprawiłam zupę solą, czosnkiem i papryczką. Gotową zupę posypałam świeżą pietruszką. Podawałam gorącą razem z limonką lub cytryną obok. Każdy sam sobie regulował kwaśność zupy.

Tagi:

soczewica