VVercia

VVercia

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Hasta la Vista Mexico!

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Nadzwyczaj prosta, nader aromatyczna, sycąca i ma się rozumieć pikantna zupa meksykańska z mięsnymi kulkami pełnymi aromatu.

Hasta la Vista Mexico!

Składniki:

Hasta la Vista Mexico!

 

  • 2 puszki pomidorów krojonych (ok. 400g)
  • ok. 700 - 800 g passaty pomidorowej
  • opakowanie "mieszanki meksykańskiej" Hortex
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka cieciorki (opcjonalnie)
  • ok. 400g mielonego mięsa wołowego
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 3 - 4 papryczki pepperoni/jalapeno/chilli
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przyprawy do smaku (liść laurowy, pieprz, sól, ziele angielskie, goździki, słodka papryka, pieprz cayenne, chilli)

 

 

Sposób przygotowania:

Hasta la Vista Mexico!
Cebulę drobno posiekać i zeszklić w garnku, następnie zalać pomidorami z puszki oraz passatą, dodać część przypraw wg uznania: liść laurowy, goździki, ziele angielskie, gotować pod przykryciem, aż zacznie wrzeć. W tym czasie przygotować mięsne kulki. Wycisnąć ząbki czosnku, posiekać kolendrę i jedną papryczkę, dodać sól, pieprz, paprykę słodką, szczyptę pieprzu cayenne, łyżkę oliwy - wszystko dokładnie zagnieść, następnie uformować drobne kulki podobnej wielkości. Do gotującej zupy dodać kolejno resztę posiekanych papryczek oraz mieszankę meksykańską - chwilę odczekać by temperatura się wyrównała. Następnie delikatnie dodać mięsne kulki - najlepiej pojedynczo. Po 2 minutach dodać wszystkie składniki z puszki tj. fasolę, kukurydzę oraz cieciorkę. Chwilę podgotować i doprawić do smaku solą, pieprzem ewentualnie ostrymi przyprawami. Podawać ze świeżą kolendrą. Wersja dla mięczaków - z łyżką jogurtu naturalnego lub śmietany, by załagodzić ostry smak :)