Sposób przygotowania:
Hasta la Vista Mexico!
Cebulę drobno posiekać i zeszklić w garnku, następnie zalać pomidorami z puszki oraz passatą, dodać część przypraw wg uznania: liść laurowy, goździki, ziele angielskie, gotować pod przykryciem, aż zacznie wrzeć. W tym czasie przygotować mięsne kulki. Wycisnąć ząbki czosnku, posiekać kolendrę i jedną papryczkę, dodać sól, pieprz, paprykę słodką, szczyptę pieprzu cayenne, łyżkę oliwy - wszystko dokładnie zagnieść, następnie uformować drobne kulki podobnej wielkości. Do gotującej zupy dodać kolejno resztę posiekanych papryczek oraz mieszankę meksykańską - chwilę odczekać by temperatura się wyrównała. Następnie delikatnie dodać mięsne kulki - najlepiej pojedynczo. Po 2 minutach dodać wszystkie składniki z puszki tj. fasolę, kukurydzę oraz cieciorkę. Chwilę podgotować i doprawić do smaku solą, pieprzem ewentualnie ostrymi przyprawami. Podawać ze świeżą kolendrą. Wersja dla mięczaków - z łyżką jogurtu naturalnego lub śmietany, by załagodzić ostry smak :)