misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Hiszpańska potrawka z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

polecam potrawkę,jest super;-)

Hiszpańska potrawka z warzywami

Składniki:

Hiszpańska potrawka z warzywami

 

  • 12,5 dag gotowanej szynki
  • 20 dag kiełbasy czosnkowej
  • 30 dag pokrojonej na kawałki zielonej fasolki szparagowej
  • 3-4 cebule
  • 8 pomidorów
  • 12 nadziewanych papryką zielonych oliwek
  • 1/4 szklanki bulionu
  • 4 łyżki oliwy
  • szklanka śmietany
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Hiszpańska potrawka z warzywami
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki, cebulę – w kostkę, szynkę i obraną ze skóry kiełbasę – w cienkie paseczki. Fasolkę ugotować. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pomidory i mieszając, smażyć ok. 5 minut na niezbyt silnym ogniu, włożyć szynkę, fasolkę, pokrojone oliwki i kiełbasę, skropić bulionem, dusić na niewielkim ogniu około 15 minut. Śmietanę dokładnie wymieszać z solą, serem i szczypiorkiem, wlać do rondla, chwilę gotować bez przykrycia.