rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Hiszpańska tortilla

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Hiszpańska tortilla zdecydowanie różni się od tej meksykańskiej. Ziemniaki oraz ulubione dodatki sprawiają, że jest bardzo sycąca.

Hiszpańska tortilla Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Hiszpańska tortilla

 

  • Dla 2 osób:

 

Sposób przygotowania:

Hiszpańska tortilla
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Cebulę kroimy na krótkie piórka. Solimy delikatnie, pozostawiając resztę do jajek. Olej rzepakowy rozgrzewamy na głębokiej patelni. Wsypujemy ziemniaki oraz cebulę i na wolnym ogniu smażymy do miękkości. Do półtwardych ziemniaków dodajemy 1/2 opakowania warzyw na patelnię Hortex. Jajka rozbijamy w głębokim naczyniu. Solimy i pieprzymy. Dodajemy pokrojone na krótkie paseczki papryki oraz lekko przestudzone, miękkie ziemniaki. Delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy smakowy olej. Wlewamy masę ziemniaczano- jajeczną, wyrównujemy i smażymy do ścięcia jajek na małym ogniu. Następnie przy pomocy talerza obracamy tortillę i zsuwamy, by przypiekła się druga strona. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy na ciepło bądź zimno.
Hiszpańska tortilla
Ziemniaki z cebulką dusimy do miękkości, dodajemy mrożone warzywa Hortex
Hiszpańska tortilla
Jajka ubijamy, dodajemy pokrojone papryki oraz przygotowane wcześniej ziemniaki
Hiszpańska tortilla
Tortillę zapiekamy na małym ogniu, po czym obracamy przy pomocy płaskiego talerza