aurelito

aurelito

Kucharz
[Przepisów: 5]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Hiszpańskie tapas - nadziane merchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nadziane marchewki to szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska.Idealna na spotkania w każdym gronie. Zaskakują wyglądem i pysznie smakują. Nawet dzieci je uwielbiają.Tapas na raz:)

Hiszpańskie tapas - nadziane merchewki

Składniki:

Hiszpańskie tapas - nadziane merchewki

 

  • Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 1 jajko
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • Składniki na farsz:
  • ½ opakowania „Włoszczyzna paski” Hortex
  • 250 g mięsa mielonego
  • Sól, pieprz, papryka chili
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • Olej do smażenia

 

  • Do glazury:
  • 1 żółtko
  • Pomarańczowy barwnik spożywczy w żelu

 

  • Do dekoracji:
  • Gałązki kopru

 

Sposób przygotowania:

Hiszpańskie tapas - nadziane merchewki
Składniki na ciasto szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy na grubość około 2-3 mm i owijamy wcześniej przygotowane foremki do rożków. Podczas owijania staramy się by ciasto równo przylegało do siebie, co zapobiegnie rozwarstwianiu się rożków podczas pieczenia. To będą nasze „marchewki”. Żółtko rozmącamy z 2-3 kroplami barwnika spożywczego. Pieczemy w 180 st. C około 15 minut. Studzimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Na gorący olej wkładamy mięso mielone, przyprawiamy je solą, pieprzem i papryką. Podsmażamy co jakiś czas mieszając. Gdy mięso się usmaży dokładamy ½ opakowania „Włoszczyzna paski” Hortex. Podlewamy 100 ml bulionu. Dusimy do całkowitego odparowania płynu z patelni. Rożki z ciasta czyli nasze marchewki możemy nadziewać farszem na zimno lub na gorąco – jak kto woli. Każdą marchewkę ozdabiamy gałązką koperku. Smacznego !