Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Iberyjski kapuśniak z włoskiej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Portugalska wersja kapuśniaku . Trochę różni się taki kapuśniak od naszego , ale jest równie smaczny.

Iberyjski kapuśniak z włoskiej kapusty

Składniki:

Iberyjski kapuśniak z włoskiej kapusty

 

  • 30 dag wędzonego indyka
  • 20 dag wędzonki
  • ½ główki średniej usiekanej w drobne paseczki kapusty włoskiej
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • po ½ pokrojonej w cienkie paseczki czerwonej , zielonej i żółtej papryki
  • 4 pomidory ( Lima )
  • ½ pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów ( miękkich , a jak nie to trzeba je namoczyć )
  • sól
  • ½ łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżki oleju
  • 2 kostki rosołu z indyka Knorra lub przyprawa do zup w płynie ( do smaku )
  • 1,5 l wody

 

Sposób przygotowania:

Iberyjski kapuśniak z włoskiej kapusty
Kapustę , papryki, marchewkę , liście laurowe, ziele angielskie, kostki bulionowe, suszone pomidory- zalać wodą i gotować .W tym czasie podsmażyć na oleju cebulę i wędzonkę i wrzucić do zupy. Pokroić pomidory w pół plasterki i dodać do zupy. Gotować przez 1,5 godziny .Wyjąć mięso z wędzonego indyka , przestudzić, obrać od kości , pokroić i dodać do zupy . Osobno ugotować ziemniaki , odcedzić i utłuc , a potem dodać do zupy. Doprawić kminkiem , pieprzem mielonym , przyprawą do zup. Podawać posypany usiekaną natką pietruszki. Z tego co wiem to w Portugalii dodawana jest jeszcze świeża kolendra .Ale ponieważ ja za kolendrą nie przepadam – nie dawałam .