Sposób przygotowania:
Tort misiowa głowaEtap 1
Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąka, kakao, bułka, proszek do pieczenia, soda). Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dodajemy wymieszane sypkie składniki oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownice i pieczemy około 15 min w 180°C. Po upieczeniu biszkopt studzimy. Do wykonania tortu należy upiec 4 takie biszkopty.
Po ostudzeniu każdy biszkopt delikatnie ścinamy, tak by zdjąć otrzymaną „skórkę”. Ścięte wierzchy ścieramy na tarce o małych oczkach. W ten sposób otrzymamy kruszonkę, która będzie stanowić futerko misia.
Etap 2
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do nich stopniowo cukier, a w dalszej kolejności żółtka. Do puszystej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy około 15-20 min w 180°C.
Po upieczeniu biszkopt studzimy. Z przestudzonego biszkoptu wycinamy 6 kółek , które będą potrzebne do wykonania uszu (na każde ucho 3 przełożone koła), oraz 2 kółka na wykonanie buzi.
Z pozostałych okrawków wycinamy jasne części uszu. Resztę biszkoptu ścieramy na tarce (tak jak biszkopt ciemny) i dekorujemy nim na końcu buzię misia.
Etap 3
Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy pozostałe składniki: mąki, budynie, żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo przestudzony budyń. Z tak przygotowanej masy, przed dołożeniem chałwy odkładamy około 2 łyżki na wykonanie oczu, buzi i nosa. Do pozostałej masy dodajemy stopniowo rozkruszoną chałwę. Na koniec dodajemy alkohol do smaku.
Etap 4
Wiśnie odsączamy z soku i zalewamy alkoholem. Dokładnie utłaczały by wszystkie opływały. Słoik zakręcamy i pozostawiamy na noc. Następnego dnia ponownie odsączmy je z alkoholu, który nie wchłoną w owoce. Uzyskany alkohol łączymy z sokiem spod wiśni. Ewentualnie do soku dodajemy jeszcze wodę lub alkohol. W sumie płynu powinno być około ¾ szklanki. Będzie on wykorzystany do nasączania biszkoptów w trakcie przekładania.
PRZEKŁADANIE: Na pierwszy biszkopt wykładamy około 1/4 masy chałwowej. Na masę wykładamy dość gęsto odsączone wiśnie (Czynności powtarzamy do wyczerpania składników):
-Biszkopt,
- 1/4 masy + 1/3 wiśni,
-Biszkopt,
- 1/4 masy + 1/3 wiśni
-Biszkopt,
- 1/4 masy + 1/3 wiśni,
-Biszkopt
Do tortu dokładamy „uszy” (sklejone po 3 krążki biszkoptowe) . Wierzch tortu obtaczamy pozostałą masą.
Etap 5
Na koniec doklejamy 2 krążki, które będą stanowić buzię. Oczy wykonujemy z masy jasnej (wcześniej odłożonej). Środki oczu, noc i buzię z masy zabarwionej kakao. Gotowe.
Alex_M
jaga85
W opisie zdjęcia jest napisane, że wśród gości przeważali dorośli, więc zdecydowałam się na środek z alkoholem. Alkohol każdy może pominąć piekąc to ciasto!!!!!