zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Wątróbka drobiowa w sosie z tymiankiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna wątróbka w sosie z dodatkiem tymianku.

Wątróbka drobiowa w sosie z tymiankiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka drobiowa w sosie z tymiankiem

 

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa w sosie z tymiankiem
Wątróbkę myję, wycinam zbędny tłuszcz i błonki, dzielę na odpowiednie kawałki. Zalewam w misce mlekiem i zostawiam aby się w nim moczyła minimum godzinę. Po tym czasie odcedzam ją z mleka. Obtaczam w skrobi.



Cebulę i czosnek obieram, myję, osuszam i kroję w plasterki. W rondlu rozpuszczam masło, obsmażam wątróbkę z każdej strony, dodaję cebulę i czosnek, mieszam, duszę przez chwilę , zalewam wrzątkiem ( tak aby woda przykryła wątróbkę) dodaję przyprawy, gotuję pod przykryciem do miękkości wątróbki ( 10 -15 minut)



Na koniec dodaję łyżkę śmietany , posypuję tymiankiem i mielonym pieprzem. Na talerzu posypuję natką i czerwoną papryką. Podaję w towarzystwie ogórka kiszonego i pomidora.
Wątróbka drobiowa w sosie z tymiankiem
Wątróbkę myję, wycinam zbędny tłuszcz i błonki, dzielę na odpowiednie kawałki. Zalewam w misce mlekiem i zostawiam aby się w nim moczyła minimum godzinę.
Wątróbka drobiowa w sosie z tymiankiem
po godzinie odcedzam dokładnie wątróbkę z mleka
Wątróbka drobiowa w sosie z tymiankiem
Obtaczam w skrobi. Cebulę i czosnek obieram, myję, osuszam i kroję w plasterki. W rondlu rozpuszczam masło, obsmażam wątróbkę z każdej strony, dodaję cebulę i czosnek, mieszam, duszę przez chwilę
Wątróbka drobiowa w sosie z tymiankiem
dodaję przyprawy, gotuję pod przykryciem do miękkości wątróbki ( 10 -15 minut) Na koniec dodaję łyżkę śmietany , posypuję tymiankiem i mielonym pieprzem