Sposób przygotowania:
Wątróbka drobiowa w sosie z tymiankiem
Wątróbkę myję, wycinam zbędny tłuszcz i błonki, dzielę na odpowiednie kawałki. Zalewam w misce mlekiem i zostawiam aby się w nim moczyła minimum godzinę. Po tym czasie odcedzam ją z mleka. Obtaczam w skrobi.
Cebulę i czosnek obieram, myję, osuszam i kroję w plasterki. W rondlu rozpuszczam masło, obsmażam wątróbkę z każdej strony, dodaję cebulę i czosnek, mieszam, duszę przez chwilę , zalewam wrzątkiem ( tak aby woda przykryła wątróbkę) dodaję przyprawy, gotuję pod przykryciem do miękkości wątróbki ( 10 -15 minut)
Na koniec dodaję łyżkę śmietany , posypuję tymiankiem i mielonym pieprzem. Na talerzu posypuję natką i czerwoną papryką. Podaję w towarzystwie ogórka kiszonego i pomidora.
Cebulę i czosnek obieram, myję, osuszam i kroję w plasterki. W rondlu rozpuszczam masło, obsmażam wątróbkę z każdej strony, dodaję cebulę i czosnek, mieszam, duszę przez chwilę , zalewam wrzątkiem ( tak aby woda przykryła wątróbkę) dodaję przyprawy, gotuję pod przykryciem do miękkości wątróbki ( 10 -15 minut)
Na koniec dodaję łyżkę śmietany , posypuję tymiankiem i mielonym pieprzem. Na talerzu posypuję natką i czerwoną papryką. Podaję w towarzystwie ogórka kiszonego i pomidora.
edytaha
Madziu, czy taka malutka ilość mleka wystarczy do zalania wątróbki?
zbysiowa
Dziękuję za zwrócenie uwagi, oczywiście że 300 ml, nie 30:)
W taki sposób też robiłam po raz pierwszy, wyszło pysznie, polecam;)