zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Indycze golonki w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczne połączenie golonki z indyka z grzybami.

Indycze golonki w sosie grzybowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Indycze golonki w sosie grzybowym

 

 

Sposób przygotowania:

Indycze golonki w sosie grzybowym
Grzyby namoczyć. Golonki umyć, osuszyć i posypać papryką, solą i pieprzem. Odstawić na co najmniej 30 minut. W szerokim garnku rozgrzać kilka łyżek oleju, włożyć golonki i zrumienić. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Potem wszystko podlać wodą, dodać liść i ziele i dusić prawie do miękkości golonek pod przykryciem. Potem dodać odcedzone z wody grzyby, dodać sól i pieprz i dalej dusić aż golonki będą miękkie. Mleko dokładnie połączyć z mąką i zagęścić powstałą mieszanką sos. W miarę potrzeby doprawić. Zagotować sos i podawać golonki np. z ziemniakami i surówką.
Indycze golonki w sosie grzybowym
najpierw golonki podsmazyć na oleju z kazej ztrony
Indycze golonki w sosie grzybowym
gdy golonki są podduszone dodac grzyby ...

Tagi:

indyk