Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Indyczka duszona w pomidorach i winie

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mięso z indyczki umyć, pokrajać na małe kawałki, posolić, obsmażyć na złoto na

Indyczka duszona w pomidorach i winie

Składniki:

Indyczka duszona w pomidorach i winie

 

  • 800 g indyczki
  • 3 cebule
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 300 g małych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki ostrego sosu "adżika" lub "chili"
  • 1/2 szkl czerwonego wytrawnego wina
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka goździków
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Indyczka duszona w pomidorach i winie
Mięso z indyczki umyć, pokrajać na małe kawałki, posolić, obsmażyć na złoto na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla a na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokrajać w ćwiartki, wrzucić do cebuli, wymieszać i przełożyć do rondla z indyczką. Dodać przyprawy, ostry sos, 3 szkl wrzącej wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Gdy mięso zmięknie, podlać winem i ponownie dusić. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Tagi:

sosy